Vaste waarde aan de Schelde
Ook al hebben de Molens van Temse een rijke geschiedenis, toch is het een modern bedrijf. Onze blend van ambacht en traditie, gemengd met moderne inzichten, heeft geleid tot een uniek aanbod van verschillende soorten bloem en meel. Lees hieronder meer over het ontstaan van ons bedrijf.
Ontstaan
1912
De Antwerpse firma Alphonse Van Fraeyenhove richt een nieuw gebouw op aan de Scheldekaai waar zich nu nog steeds de Molens van Temse bevinden.
Langs de achterzijde wordt de nieuwe molen verbonden met een oud gebouw uit 1617 dat eveneens als maalderij had gediend.
Stoommachine
De “moderne maalderij” wordt uitgerust met een stoommachine. Deze heugelijke gebeurtenis valt samen met het zilveren jubileum (1888-1913) van de firma Alphonse Van Fraeyenhove en dit moet worden gevierd. De genodigden worden met een feestelijke Wilfordboot opgehaald aan het “Steen” in Antwerpen en zo naar Temse gebracht.
Emiel Lammens
Emiel Lammens, gehuwd met dochter Angèle Van Fraeyenhove, zal zaakvoerder zijn van 1922 tot 1962. In 1922 wordt de stoommachine vervangen door een gaspower motor.
Schip Vertrouwen
1930
In dit jaar koopt men een schip aan dat “Vertrouwen” wordt gedoopt. Dankzij de gunstige ligging van het gebouw kan het schip, dat slechts een geringe diepgang heeft, toch aanleggen vlakbij de Molens. Veertig jaar lang zal tarwe worden aangevoerd vanuit Antwerpen, Gent en Doornik tot het schip uit de vaart wordt genomen.
Dieselmotor
De gaspower motor wordt vervangen door een dieselmotor.
Silocapaciteit uitgebreid
1953
De silocapaciteit van tarwe wordt uitgebreid tot 1300 ton. Hierdoor wordt het noodzakelijk twee bouwlagen toe te voegen langs de achterzijde. Aan de voorzijde wordt er ook een bouwlaag voorzien om het magazijn voor het stapelen van afgewerkte producten uit te breiden.
Jules Lammens
1962
Na het overlijden van Emiel Lammens gaat het beleid over naar zijn zoon Jules Lammens.
Elektriciteit
1975
Sinds 1975 draait de maalderij volledig op elektriciteit. Er wordt volop geïnvesteerd in silo’s omwille van de bevoorrading van bloem in bulk.
Labo kwaliteitscontrole
1986
Paul Lammens werkt voortaan samen met zijn vader. In dit jaar wordt ook het labo voor interne kwaliteitscontrole uitgebreid.
Kunstenaar Mario Merz
In het kader van Ponton Temse raakt de Italiaanse kunstenaar Mario Merz gefascineerd door de gevel van de molens en bevestigt er zijn kunstwerk. Later beslist de gemeente het werk van Mario Merz te behouden. Tot op heden kan je het nog steeds zien aan de gevel die uitgeeft op de Scheldekaai.
Paul Lammens
Jules Lammens geeft de fakkel door aan zijn zoon Paul die verder bouwt op de jarenlange ervaring.
Modernisering
1993 – 1998 – 2016
De reinigingsinstallatie van de tarwe wordt vernieuwd en geautomatiseerd met een plc-sturing. De achtergevel wordt gerestaureerd en de burelen worden gerenoveerd. Er wordt een afzakmachine en een stapelrobot geïnstalleerd.
Online
2019
De Molens van Temse veroveren de online wereld!